“El perfil ha canviat molt, ara són persones més vulnerables i necessiten més acompanyament per accedir al mercat laboral” Susanna, tècnica d’Àmbit Empresa del Làbora a Mansol Projectes

La Susanna Saltó és tècnica d’àmbit empresa del Làbora des de l’any 2015. Des d’inicis de 2020 va començar a treballar pel CET Mansol Projectes. 

Làbora: un programa d’èxit de cooperació publicosocial 

El programa Làbora té com a objectiu treballar per al foment de l’ocupació a Barcelona i apropar al mercat laboral a les persones en situació de vulnerabilitat que estiguin vinculades a algun dels programes i serveis de lÀrea de Drets Socials, Cultura, Educació i Cicles de Vida del consistori i Barcelona Activa, juntament amb Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS), la Federació d’Empreses d’Inserció de Catalunya (FEICAT) i la Creu Roja. La cooperació i el treball en xarxa entre l’Ajuntament de Barcelona, les entitats socials i el teixit empresarial de la ciutat són la clau per a una Barcelona més justa i més inclusiva. 

Des del 2015 pel Làbora han passat més de 55.000 persones, a qui s’ha atès donant-los treball, acompanyament i/o formació, a través de l’ajuda de més de 50 entitats de referència de la ciutat que han orientat les persones usuàries i l’oferta de més de 1.000 empreses amb una mirada oberta i inclusiva.  

A l’any s’atenen 6.000 persones de les quals aproximadament 1.500 troben feina 

El projecte Làbora facilita que empreses i entitats tinguin accés a una borsa de candidatures en la qual trobaran la persona que millor s’ajusta a les seves necessitats de contractació, i al mateix temps vincula l’empresa a un programa de responsabilitat social i compromís que afavoreix la igualtat d’oportunitats entre la ciutadania. 

Des de l’any 2020, Mansol Projectes coopera amb el programa Làbora en l’Àmbit Empresa 

Quan va començar la pandèmia l’any 2020, el mercat laboral va patir un canvi dràstic. De d’aleshores, el perfil de persones en situació de vulnerabilitat que cerquen feina s’ha d’adaptar als nous requisits i condicions del mercat laboral.  

La Susanna Saltó ens explica com ha evolucionat el perfil que atenen: “el perfil que acompanyem i assessorem és un perfil vulnerable que té moltes mancances en diferents àmbits: habitatge, estructura familiar, economia familiar, etc.”  

La tècnica de prospecció d’empreses afegeix que “el mercat laboral ara és molt més exigent, ara les persones han de passar més temps al programa perquè no estan tan preparades. Ara hem de fer itineraris més llargs.”  

En el cas de Mansol Projectes, i de la Fundació Acollida i Esperança, també s’ha dut a terme formació anual in situ sobre competències digitals, competències de recursos humans i com encarar entrevistes de feina per a quan arribi el moment de fer un salt a l’empresa ordinària: “De fet, ara al Làbora estem canviant el model de prospecció i de col·laboració amb les empreses. Un dels canvis és la formació; estem plantejant a les empreses realitzar formacions a mida i personalitzades per tenir millor encaix amb els participants del Làbora.” 

Per concloure, la Susanna ens explica què li aporta treballar en aquest àmbit laboral i treballar per un Centre Especial de Treball com Mansol Projectes: fer el salt al sector social m’ha aportat molt. Quan una persona, sovint amb una situació de vulnerabilitat severa, et ve a agrair el temps que li has dedicat, t’omple molt i és molt satisfactori.